בס"ד

העלאת מוטיבציה אצל בני נוער – איך תעשו את זה נכון

העלאת מוטיבציה אצל בני נוער במשבר איך תעשו זאת נכון?

מבוא

רבים מהמתבגרים נכנסים למשברים שונים בגיל ההתבגרות שנובעים בין היתר מציפיות גבוהות של הוריהם ושל מערכת החינוך בישראל. כתוצאה מכך עלול להיווצר מעגל קסמים המוביל לחוסר הצלחה בלימודים, לחץ בבית, משבר עם ההורים, עד כדי חוסר אמון של הנער בעצמו והוא מאמין באופן תת הכרתי שהוא אינו שווה ואינו מסוגל. כאשר מזניחים את המשבר ולא מטפלים בזמן עלול הדבר להגיע לנשירה סמויה שבה הנער לא הולך לבית ספר, למעבר לבית ספר שאינו מתאים לנער ובמקרים חמורים יותר אף לנשירה ממערכת החינוך.

הסיבות למשבר

בעבודתי בשנים האחרונות עם בני נוער מערים שונות, בעיות שונות ומצבים סוציואקונומים שונים אני נתקל בשלוש סיבות עיקריות למשברים וירידה במוטיבציה:

1) גירושים של הורים

תופעה שהולכת ומתגברת בשנים האחרונות. נער שנמצא במהלך שנת לימודים ושאינו מקבל מענה בזמן ממערכת החינוך או גורמים חיצוניים עלול להגיע למצב של סדר יום לקוי, תזונה לקויה, שינה בשעות מאוחרות, וכתוצאה מכך לחוסר ריכוז בלימודים, ולעיתים לבעיות התנהגות בבית ספר. מכאן הדרך לכישלון קצרה.

2) איבוד שליטה של הורים ואי העמדת גבולות

לעיתים רבות אני נתקל בהורים, גם ממעמד סוציואקונומי גבוה, שמאבדים שליטה, ופשוט לא יודעים מה קורה עם ילדיהם בבית הספר ובסביבה בכלל. במקרים כאלה אני נוהג להמליץ להורים לא ללחוץ "ולחפור" יותר מידי ולהעביר את האחריות לנער. אבל כאשר המתבגר חוזר הביתה בשעות הלילה, כאשר למחרת יש בית ספר – כאן חשוב שההורה יעשה הכל לשים גבולות.

3) התמכרות למסכים וויתור על פעילות ספורטיבית

התמכרות למסכים וויתור על פעילות גופנית תופעה שלעניות דעתי היא מסוכנת וגורמת פעמים רבות לאיבוד תחושת הזמן של המתבגר, לאיבוד ימי לימודים רבים, ולהתדרדרות במוטיבציה של הנער להצלחה.

המודל הנכון להעלאת מוטיבציה:

1) מומלץ מאד לעודד את המתבגר להצטרף לפעילות ספורטיבית קבוצתית או אישית, "ולעצלנים" בחבורה מומלץ לעשות מנוי לחדר כושר עם מאמן אישי. לאלה שלא מתחברים לספורט מומלץ לעודד אותם לפעילות אחרת בשעות אחר הצהריים, ולנסות לצמצם את הבהייה במסכים. פעילות כמו נגינה על כלי כלשהו, תנועת נוער, עבודה חלקית כמו בייביסיטר או התנדבות למען הקהילה, כמו מגן דוד אדום, עבודה למען הקהילה וכו'.

2) חשוב מאד כשהמתבגר נכנס למשבר, לעודד אותו, להאמין בו ולא ללחוץ עליו. אווירה עכורה בבית בין ההורה למתבגר תביא בדיוק את התוצאה ההפוכה, למריבות רבות ותחושה של המתבגר שההורים לא מבינים אותו.

3) חשוב לנהל דיאלוג, להעמיד מטרות לטווח קצר לצד מטרות לטווח ארוך. בשלב הראשון מומלץ לעשות מאמצים שלמתבגר יהיה סדר יום נכון ולבדוק שהוא ישן מספיק שעות בלילה. כאשר מתערבים בזמן והנער מתחיל לחוות הצלחות ראשונות, עולה הדימוי העצמי שלו בהדרגה וכתוצאה מכך גם משתפר הקשר של המתבגר עם אנשי החינוך בבית ספרו.

4) חשוב שההורה ינהל דיאלוג חיובי עם המחנכים והיועצים, ולא לתקוף את מערכת החינוך. בדרך כלל דיאלוג שלילי יביא לתוצאות שליליות.

5) כאשר שום דבר לא עוזר, והמשבר נמשך, אסור להזניח ויש לערב איש מקצוע מתאים, שינסה לעצור את מעגל הקסם השלילי.

הצלחות לדוגמא מעבודתי עם מתבגרים

1) בן הופנה אלי כאשר היה בסוף כיתה ח'. הוריו גרושים, אביו מתגורר בצרפת והוא חי עם אימו בארץ. הוא בן יחיד וכאשר התחלתי לעבוד איתו הוא היה בקשר מתוח עם אימו, היו לו כעסים אדירים על אביו, והיו לו בעיות התנהגות בבית הספר. לאחר דרך לא קצרה הצלחתי ליצור עם בן קשר של אמון וכבוד, בן התחיל לעשות ספורט על בסיס קבוע,בהתחלה כדורסל, ולאחר מכן חדר כושר. ניהלתי לא מעט שיחות גישור איתו ועם אימו, עבדתי עם האם שתעודד אותו ותאמין בו, סידרנו לבן סדר יום מאורגן ונכון. בן שיפר את התזונה שלו ואת שעות השינה שלו, ובכיתה ט' כבר ראינו תוצאות ראשונות בבית הספר. כאשר בן רצה לעבור בתיכון לבית ספר אחר למסלול ייחודי שהוא רצה בו, הוא התקבל לבית הספר ובכיתה י' הוא התחיל לחוות הצלחות ראשונות. בסופו של דבר לאחר עבודה ארוכת טווח איתו,הצלחנו – בשיתוף פעולה מצוין של אנשי החינוך בבית הספר – להגיע לכך שבן יסיים בגרות מלאה עם ציונים גבוהים. בן סיים את התיכון עם תעודת הצטיינות, הקשר שלו עם אימו מצוין והם בילו בחו"ל ביחד. בן ואביו שיפרו מאד את הקשר ביניהם, הם בילו יחדיו והאב היה בטקס הסיום של בן. כיום בן לאחר שרות צבאי משמעותי ולפני לימודים באקדמיה. כמעט כל הדלתות שלו לעתיד פתוחות!

2) בר כמו בן הוא בן להורים גרושים שהגיע אלי בסוף כיתה ח'. הוא ואמו בקשר לא טוב בלשון המעטה, המוטיבציה שלו נמוכה ללימודים ובכלל. התעקשתי שבר יתחיל לעשות ספורט,הניהלתי פגישות עם צוות בית הספר, ועשיתי שיחות גישור בן בר לאימו. בסוף כיתה ט' היה שיפור משמעותי של בר בבית הספר, אבל היועצת וגם אני חשבנו שלבר מתאים יותר בית ספר מקצועי. בר התאקלם בבית הספר החדש, החל ללמוד הנדסאי חשמל, ובסופו של דבר בר סיים את התיכון בהצלחה, המשיך וסיים י"ד, ומשם הלך לצבא, שירת שרות משמעותי, והיום בגיל 24 בלבד עובד בחברת החשמל, מתפרנס היטב ואני גאה בו מאד.

 

סיכום:

מתבגרים רבים נכנסים למשבר בשלב כלשהו בגיל ההתבגרות, דבר שאם לא מטופל בזמן עלול לגרום לירידה במוטיבציה ולהתדרדרות בלימודים ובתחומים אחרים. כאשר מתערבים בזמן, מעודדים את המתבגר לסדר יום חיובי ולפעילות ספורטיבית, כאשר מייצרים קשר טוב בין ההורה לנער, כאשר ההורה תומך ומעודד ומאמין בנער ויחד עם זאת מציב גבולות חשובים, כאשר יש שיתוף פעולה נכון עם צוות בית הספר, ויש דיאלוג חיובי, וכאשר מערבים בזמן איש מקצוע במידת הצורך – סיכויי ההצלחה להעלאת המוטיבציה בלימודים ובתחומים אחרים גבוהים. תהליך כזה משפיע לטובה על האווירה בבית, ולעיתים גם משפיע על הילדים היותר קטנים במשפחה. כמובן שתהליך כזה יכול להשפיע לטווח ארוך כמו השרות הצבאי, והתמודדות עם אתגרי החיים גם בגילאי ה-20 פלוס.